100% Naturlig Hårpleje

Opdateret: 12. feb. 2020


Photo by Baylee Gramling on Unsplash

The Curly Girl Method

The Curly Girl Method er hemmeligheden bag manges smukke og sunde krøller. Og inden du med glat hår smutter videre igen, skal det lige siges at det faktisk er en metode, som er for alle der ønsker sundt og flot hår. Om man har krøller eller har glat hår. Om man er kvinde eller mand.


I juni 2018 begyndte jeg selv at bruge The Curly Girl Method, som er en metode der er anvendt i mange mange år, men da en kvinde ved navn Lorraine Massey skrev bogen "Curly Girl: The Handbook", blev metoden kendt af endnu flere.


 

Med denne metode får man bragt hovedbundens og hårets biologi og dermed sundhed tilbage til det naturlige.


 

Der anvendes ingen shampoo. Aldrig mere. Shampoo er egentlig overflødigt, da det indeholder sulfater (sæbe), hvis formål er at opløse fedtstoffer. Men disse sulfater er så skrappe at de også stripper hår og hovedbund for naturlige olier. Det er naturlige olier som er næring til dit hår og aldrig når ud til spidserne. Derfor begynder hovedbunden at producere endnu mere fedt for at kompensere for alt det, der vaskes væk. Det gør hovedbunden og resten af håret ekstra tør og hurtigt fedtet med tendens til enten tør eller fedtet skæl og hårstråene bliver også udtørret.


 

Sulfat (SLS) er i øvrigt det samme indholds-stof som i opvaskemiddel!


 

Så kommer vi til det næste trin. Balsam! Og alle andre fugtgivende produkter. Nu hvor håret er udtørret efter brug af shampoo har det behov for fugt og pleje. Men problemet er at langt de fleste balsammer og hårprodukter indeholder silicone. Silicone er plastik. Og så tænker du måske, hvorfor er der behov for silicone/plastik i min balsam, hvis formål er pleje!? Fordi silicone får håret til at syne mere skinnende og fugtet, ved at det lægger sig omkring hårstråene. Så det giver et falsk billede af at dit hår ser sundt og fugtet ud. Desværre er det også sådan at den eneste måde at få vasket silicone ud af håret på er ved at bruge sulfater. Fordi sulfater også skal til for at få vasket silikoner ud. Og så er man inde i en ond ond cirkel. For når man så har anvendt balsam og/eller stylingprodukter som indeholder silicone er man nødt til at bruge shampoo, for ikke at have konstante produktrester i håret.Silicone gør også at håret ikke kan tage imod fugt, hårfarve og andre plejende ingredienser. Så håret vil til sidst blive tungt og livløst.


Ud over silicone er der også tit mineral olier i mange produkter. Mineral olier er kunstige olier som heller ikke kan vaskes ud. Medmindre man anvender sulfat.


Produkterne indeholder også tit forskellige typer for voks, som heller ikke kan vaskes ud medmindre man bruger sulfat.


På The Curly Girl Method er det forbudt at anvende shampoo. Der vaskes i stedet hår med balsam. Og ikke hvilken som helst balsam, men det man kalder vaskebalsam. Her er ingredienserne også enormt vigtige at kigge på. For en vaskebalsam må ikke indeholde udtørrende alkoholer, silicone, voks og mineral olie. Og resten af ens hårprodukter må heller ikke indeholde disse ingredienser. 

På The Curly Girl Method får håret lov til at vende tilbage til sin naturlige balance, producere de olier hovedbund og hår har behov for.

Og håret får sin egen naturlige struktur tilbage.


 


Se de vilde resultater her:

Sådan udvælger du produkter


Vaskebalsam

Denne balsam har en tynd konsistens.

Jeg er selv meget glad for Ideel Balsam fra Aldi. Den er uden alle de forbudte ingredienser og uden andet farlig kemi og parfumestoffer.Plejebalsam

Denne balsam har en tyk konsistens.

Dernæst skal du finde den rette plejebalsam. Og for at kunne gøre det er du nødt til at kende til dit hårs porøsitet og fugt/protein balance.


Hårets porøsitet fortæller noget om hvor let eller svært dit hår har ved at tage i mod fugt. Har det lav porøsitet, så har det svært ved at tage imod fugt. Her er det en god idé at komme balsam eller hårkur i og pakke håret ind i et håndklæde (så længe som muligt) eller gå i sauna.


Hårets fugt/protein balance er afgørende for hårets struktur og at vide om du har behov for mere fugt eller protein gør at bedre kan udvælge den mest passende balsam og hårkur. Altså om du skal have en balsam med protein eller ej.


Sådan tjekker du hårets porøsitet:


Sådan tjekker du hårets fugt/protein balsam:


  1. Tag et hårstrå som enten er klippet af eller faldet naturligt ud.

  2. Tag hver ende af stået i hver hånd og træk langsom i det.


Knækker håret med det samme, så har det for meget protein. Brugt ikke produkter med protein men med fugt.


Kan håret strækkes ca 30% før det knækker er det i perfekt balance.


Kan det strækkes mere end 30% så mangler det protein. Brug balsam med protein.Sådan starter du

Du skal lave det man kalder en 'sidste vask' med en shampoo med sulfat og uden silicone. Det kan fx være Neutral Shampoo. Herfra begynder du på metoden ved fra nu af at vaske hår med balsam, hvor du massere vaskebalsam i hovedbunden i ca 5 min og plejebalsam i resten af håret.Lidt om ingredienserne

Det er disse ingredienser du skal være opmærksom på i alt hvad der kommer i berøring med håret. Balsam, hårkur, krøllecreme, gele, hårspray og alle andre produkter.Silicone

Silicone kan du genkende på ingredienslisten på at de ender på -cone, xane, -conol.


Ingredienserne hedder fx: Cyclomethicone, dimethicone, methicone, amodimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane.Sulfat (SLS)

Der kan stå noget med sulfate, SLS eller lignende.


Ingredienserne hedder fx: Sodium Laureth Sulfate, sodium myreth sulfate, sodium, lauryl sulfate, alkylbenzene sulfonate, ammonium laureth eller lauryl sulfate, dioctyl sodium sulfosuccinate, ethyl PEG-15 cocamine sulfate, sodium cocoyl sarcosinate, sodium lauryl sulfoacetate.Alkohol

Alkohol er delt op i to typer. Der er udtørrende og fugtgivende.


De udtørrende er: Denatured alcohol (Alkohol denat.), SD alcohol 40, witch hazel, isopropanol/isopropyl alcohol, ethanol, SD alcohol, propanol, propyl alcohol.


Fugtgivende alkohol som er ok: Behenyl alcohol, cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isocetyl alcohol, isostearyl alcohol, lauryl alcohol, myristyl alcohol, stearyl alcohol, C30-50 alcohols, lanolin alcoholMineralske olier

Dem du skal undgå er:

Mineral oil (paraffinum liquidum), petrolatum voks (bees wax, candelilla wax, etc.) og lanolin (fårefedt) som ikke er vandopløseligt.

Det er ikke ligetil og nemt når man er ny og det er også én af grundende til, at der findes flere Curly Girl Communities på Facebook på globalt plan. Her hjælper man hinanden, særligt nye, med at gennemskue ingredienser, anbefale produkter, tips og tricks samt dele erfaringer. Og så er der endda billed-albums med Curly Girl godkendte produkter. Find den danske Facebook gruppe her og få adgang til vejledninger og meget mere.


0 kommentarer