top of page

Det Ældste Medicinske System


Photo by Mitchell Ng Liang an on Unsplash

Et medicinsk system udviklet i Indus Valley regionen i Pakistan/Indien for omkring 5000 år siden og er en søster-filosofi til yoga.

Ayurveda er sammensat af to ord fra Sanskrit: ayur, som betyder "liv" og veda som betyder "viden".Forståelse for den individuelle

Ayurveda kombinerer videnskaben med psykologi, spiritualitet og filosofi.

Ayurveda går ud på at et godt helbred skabes igennem en god balance mellem krop, sind og sjæl.

Man anerkender at det enkelte menneske har mange facetter og der derfor ikke findes nogen kostplan, behandling eller praksis som er en one size fits all.


Man anser det enkelte menneske som et mikrokosmos i universet med den samme kompleksitet som i kosmos.


Den konventionelle medicins fokus er at symptom behandle, hvorimod Ayurvedas filosofi går ud på at undgå at sygdomme opstår. Mennesket fysiske tilstand påvirker den mentale og omvendt.

Ayurveda er videregivet mundtligt igennem generationer og senere nedskrevet i de antikke indiske Vedas (visdomsbøger). Disse Vedas er den ældste litteratur i menneskets historie.Ayurveda har nogle specifikke retningslinjer, opskrifter, ritualer og remedier for at skabe denne balance. Og disse variere fra person til person samt igennem året, sæsonerne og igennem hele livet.Ayurveda's globale påvirkning

Ayurvedas omfattende viden af den menneskelige krop var forud for sin tid, og blev også til et fundament for viden omkring sygdom og sundhed i de omkringliggende lande.

Ayurveda spredte sig via Silkevejen til Kina, Indonesien, Perserriget, Europa, Ægypten og Somalia. I år 700 f.v.t. rejste kinesiske lærde til Indien for at studere Ayurveda, hvilket efterfølgende inspirerede den Kinesiske medicin.

Den Ayurvediske videnskab blev også grundlaget for den europæiske medicin og urtekundskab (Herbology).

Buddha (født 550 f.v.t.) fulgte Ayurveda og da Buddhismen spredte sig igennem Asien fulgte Ayurveda med.Det britiske styres pres

Ayurveda blev til det ledende medicinske system i Indien indtil det britiske styres indtog, hvor det blev forbudt, da briterne mente at Ayurveda var forældet. Den vestlige medicin blev tvunget ned over den Indiske befolkning. Herefter gik Ayurveda under jorden og blev kun praktiseret i de private hjem.Ayurveda i dag

I dag har Ayurveda genvundet sin popularitet og bliver praktiseret mere og mere over hele verden, da folk kæmper med den vestlige medicin og ønsker en mere holistisk tilgang til deres fysiske og mentale helbred.

Byen Kerala i det sydlige Indien er blevet det hellige sted for Ayurveda og har flere Ayurvediske centre og klinikker.


Du kender måske selv de forskellige ritualer? Tunge-skrabning, oil pulling, tørbørstning af kroppen, Abhyanga? De stammer alle sammen fra Ayurveda.De forskellige Dosha's & deres balance

Indenfor Ayurveda har man tre forskellige Dosha's (typer): Vatta, Pitta og Kapha. Disse er alle påvirket af de fem elementer: jord, ild, luft, vand og æther. Enhver vil være i den ene end de to andre og dette kan ændre sig igennem livet. Disse Dosha er energier som beskriver mad, krop, sind, miljø og meget mere.

Man har en praksis som passer til ens Dosha og man behandler ud fra at kigge på hele mennesket fremfor det specifikke symptom.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page