top of page

Ær Overgangen
Efteråret invitere til at give slip


I takt med at vi er kommet ind i efteråret, bevæger vi os også væk fra yang energien, der er i sommerperioden. Vi går ind i en mere refleksiv og indadvendt yin energi, der strækker sig fra efteråret og ind i vinteren og her er det vigtigt at give plads og mulighed for at mærke overgangen i os selv også. Vores tanker kan blive mere eftertænksomme og har mere lyst til en god kop varm te under tæppet i sofaen, end en øl ude og være social.

Det er med god grund, for der er brug for dyb hvile efter alt det har været gang i om sommeren.Efteråret er færdiggørelsens tid. Træerne smider bladene, haverne er høstet og gjort klar til vinteren. Det er en god årstid til at sætte intentioner for hvad man gerne vil give slip på. Uanset hvad man vil slippe om de er materielle, følelsesmæssige eller vaner så er det nu det er det helt rigtig tidspunkt at gøre det på. Hvis du f.eks. gerne vil stoppe med at ryge er det også det helt energetisk rigtige tidspunkt at stoppe, i følge Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) - eller i det mindste at give dine lunger en pause igennem den årstids overgang.På vej ind i mørket

Efteråret er ifølge TCM knyttet til metal elementet og de organer der er knyttet dertil, er lunger og tyktarm. Følelserne af sorg er knyttet til lungerne og sammen med tyktarmens funktion af at give slip, så indgår de i et samarbejde om at kunne energetisk bringe kroppen ind efteråret. I takt med at yin opbygges i kroppen, mærker vi ofte hvordan blikket vender indad for måske at finde eller gense nogle uhealede sår. Men så er det heldigt at metalelementet også er forbundet til åndelighed og færdiggørelse.


Sæt tid af til energibehandlinger, mediation, yoga, natur eller hvad der får dig til at mærke at du kommer i kontakt med din spirituelle side.

Uanset hvilket mørke du møder, så minder lungerne os om at huske på at trække vejret dybt igennem det hele.


Lungerne

Lungerne er ansvarlige for at cirkulere væske og Wei Qi (kan oversættes som modstands Qi). Wei Qi cirkulere på overfladen af kroppen imellem huden og musklerne. I vestlig medicin ville man nok kalde det for immunforsvaret. Hvis der er en ubalance i lungerne og lungernes Qi er hæmmet med sorg, så kan kan modstands Qi ikke komme op til hudens overflade og dermed kan vi være modtagelige overfor forkølelse eller influenza.


En anden almindelig grund til at få forkølelse eller influenza nu her i efteråret er at årstidens klima er ifølge TCM tørhed. Lungerne kan ikke lide tørhed og det kan irritere lungefunktionen og dermed dens evne til at cirkulere modstands Qi og det kan også vise sig på huden i form af eksem, psoriasis, tørhed, hudrevner eller glansløst hår. Du kan afhjælpe dine lunger og din hud ved at tage varme bade, hvor lungerne bliver næret af dampen. Hvis du bruger essentielle olier, så er pebermynte og kanel lungestyrkende. En rigtig god økologisk kokos eller sesamolie er skøn at bruge efter badet til at blødgøre huden og håret og som bonus så er de begge gode til at styrke nervesystemet.Tyktarm

Tyktarmen er ansvarlig for at få det fordøjede mad formet til afføring og reabsorbere væske. Følelsesmæssigt er tyktarmen ansvarlig for at give slip og anerkendelse af at komme videre. Hvis tyktamen ikke modtager Qi fra lungerne, eller hvis den er påvirket af årstiden tørhed, så vil den ikke have energi eller fugt nok til at kunne komme af med noget og det leder til forstoppelse. Du kan spise honning, spinat, pinjekerner og figner for at løsne op for en forstoppelse. Hvis du har brug for noget stærkere så drik mælkebøtte te eller tag magnesium.Forkølelses sæson

Har du nogensinde hørt om Vind Kanalen? Den er imellem din skulder og dit os occipitale (nakkeben). Dette område skal dækkes godt til for at undgå at blive forkølet. Hvis nakken er udsat for kold luft, så er der mulighed for at kroppen let bliver syg med forkølelse, influenza, feber, specielt hvis din modstands Qi allerede er svækket pga. årstiden. Så nu når det bliver koldere og mere blæsende, så husk at dække din Vind Kanal med et halstørklæde, en krave eller hvad du bruger for at holde dig varm.

Jeg ønsker dig et rigtig skønt og nærende efterår

Kærlige hilsner Pernille Edel


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page